DLACZEGO JADALNE OWADY?
Mówi się, że owady są pożywieniem przyszłości. Że za kilkadziesiąt lat zamiast mięsa zwierząt gospodarskich będziemy jedli tylko owady. Taka wizja jest oczywiście niepewna i istnieje szereg argumentów, które ją popierają lub są przeciw. Przyjrzyjmy się kilku faktom, które pozytywnie postrzegają rozwój produkcji żywności z owadów.
Hodowla owadów jest bardzo przyjazna naszej planecie w porównaniu z hodowlą tradycyjnych zwierząt gospodarskich. Aby wyprodukować taką samą ilość białka, owady zużywają wielokrotnie mniej wody (nawet 22.000 razy mniej) aniżeli tradycyjne famy hodujące bydło. Tak samo jest w przypadku paszy - owady potrzebują jej 12 razy mniej od bydła. Z kolei powierzchnia potrzebna do hodowli owadów to ułamek tego, co potrzeba do wyhodowania zwierzęcia mięsnego. Do wyprodukowania 1 kg białka wołowego potrzeba ok. 200 m2, białka wieprzowego ok. 55 m2, a białka z drobiu ok. 50 m2. Owadom wystarcza tylko 20 m2.
Z hodowlą bydła wiąże się również produkcja gazów cieplarnianych. Ilość gazów, jaką produkują przede wszystkim zwierzęta przeżuwające, jest ogromna. Hodowla bydła odpowiada za 14,5% emisji gazów cieplarnianych, za które de facto odpowiada człowiek. Hodowla wołów generuje 7 razy więcej CO2 niż hodowla owadów.
Tak więc włączenie owadów do jadłospisu jako alternatywnego źródła białka, okazuje się bardzo ekologiczną strategią.
W dzisiejszych czasach ogólnego wzrostu cen, rośnie również cena mięsa. Hodowla zwierząt ciepłokrwistych jest kosztowna, a taki sposób pozyskiwania białka może okazać się zbyt drogi. Owady w przeciwieństwie do tego są zimnokrwiste i skuteczniej przekształcają pokarm w białko. Pozyskiwanie wymaganej ilości białka z owadów nie jest tak kosztowne jak z bydła.
Kolejnym stałym problemem jest degradacja gleby pod wpływem nieodpowiednich praktyk rolniczych. Owady nie ograniczają się do jedynego siedliska, więc nie zagraża im radykalny ubytek. Zamieszkuje lasy, pola i wodę.
Owady mają dużą zdolność rozrodczą. Na przykład samica świerszcza składa jednorazowo około 200 jaj. W ciągu kilku miesięcy pojawiają się na świecie dziesiątki dorosłych świerszczy. Dla porównania, ciąża krowy trwa ok. 9 miesięcy i zwykle rodzi jedno młode, które dojrzewa około 10. miesiąca życia.
Ciało owada spożywane jest w całości. Eliminuje to powstawanie odpadu w postaci kości, wnętrzności, ścięgien, kopyt czy rogów.
Pokarm z owadów to niewątpliwie pokarm przeszłości, teraźniejszości i przyszłości…