Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień od 175 zł.

DLACZEGO NIE JEMY WIĘCEJ OWADÓW?

Pomimo że owady jadalne są uważane za superżywność przyszłości, wciąż jest wiele osób, które boją się spróbować tego trendu. Istnieje dużo teorii na temat tego, dlaczego ludzie z kultur zachodnich tak często odrzucają pomysł jedzenia owadów. 

Jadalne owady są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, białek i ważnych witamin. Nawet Organizacja Narodów Zjednoczonych poparła trend zmierzający do globalnej konsumpcji owadów, podkreślając korzyści dla środowiska. Owady wytwarzają znacznie mniej gazów cieplarnianych niż zwierzęta gospodarskie, mimo że tak samo produkuje białko zwierzęcw. Mimo to większość zachodnich kultur nieufnie podchodzi do owadów jadalnych i ma wobec nich wiele uprzedzeń.

 

 

Entomofagia - spożywanie owadów

Spożywanie owadów nie jest dla człowieka niczym nowym. Zjawisko to znane jest od tysięcy lat. Szczególnie w krajach takich jak Tajlandia, Filipiny, Zambia czy Kamerun. Do ulubionych na świecie należą na przykład chrząszcze i ich larwy, koniki polne, motyle, a także osy i larwy os. Ciekawostką jest fakt, że smak niektórych owadów może przypominać smak mięczaków, takich jak ulubione krewetki czy homary.

 

 

Dlaczego nie jemy więcej owadów?

Istnieje wiele teorii na temat tego, dlaczego ludzie z kultur zachodnich tak często odrzucają pomysł jedzenia owadów. Jedna z teorii sięga epoki lodowcowej. Ze względu na zimny klimat panujący na północnej półkuli, Europa nie może być domem dla wielu jadalnych gatunków owadów, w dodatku małych rozmiarów, więc kultury europejskie czy osadnicy w Ameryce Północnej nie wprowadzili owadów do swojej tradycyjnej kuchni i codziennych potraw.

Wiąże się z tym również błędne przekonanie i uprzedzenia, że owady są trujące, obrzydliwe lub brudne. Ale jest dokładnie odwrotnie. Bakterie przenoszone na człowieka przez owady, wywołujące choroby i infekcje, są ogólnie uważane za mniejsze zagrożenie niż np. w przypadku mięsa wieprzowego, mianowicie ze względu na różnice genetyczne między owadami a ludźmi. Jest więc mało prawdopodobne, aby choroba atakująca owady zakażała po ich spożyciu człowieka. Ponadto hodowcy stosują rygorystyczne środki bezpieczeństwa biologicznego, aby owady nie zostały skażone przez czynniki zewnętrzne takie jak wilgoć, gleba czy zwierzęta gospodarskie.

Nie ma więc powodów do obaw. Porzuć swoje uprzedzenia i koniecznie spróbuj któryś z owadzich przysmaków. Szanujesz środowisko a ponadto kto wie, może znajdziesz swoją nową ulubioną potrawę!



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz