KTÓRY JEST "NAJZDROWSZY", CZYLI PORÓWNANIE GATUNKÓW OWADÓW JADALNYCH
Jedzenie owadów jest ogólnie uznawane za korzystne dla zdrowia. Owady stanowią świetną alternatywę, a w przyszłości mogą być zamiennikiem mięsa. Kiedy już zdecydujesz się je spróbować, chcesz wiedzieć, co jesz i z czego składa się konkretny owad. Czy możesz jeść świerszcze, jego larwy a może koniki polne?
Robaczki
W tym przypadku nie mówimy o dużych chrząszczach, a o larwach, które w przeciwieństwie do chrząszczy są miękkie i bardzo smaczne. Larwy zazwyczaj dorastają do ok. 1,5 - 4,5 cm i są hodowane w podwyższonej temperaturze. Są karmione głównie z płatkami owsianymi, marchwią, jabłkami, suszonym chlebem i pokarmem dla ryb.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, larwy chrząszczy są bogate w tłuszcz i dlatego nadają się do spożycia nie tylko przez ludzi, ale są także dodawane do paszy dla bydła i innych zwierząt jako bardzo pożywny składnik.
Robaki pod względem kaloryczności są podobne do tabliczki zwykłej czekolady. Tabliczka czekolady, podobnie jak 100g robaków, zawiera około 550 kalorii. Jednak pod względem zawartości składników są zupełnie inne. Robaki wyróżniają się wysoką zawartością białka: nawet 53 g na 100 g (czyli całe 53% robaka to właśnie białko!). Kolejnymi zaletami to wspomniany już tłuszcz, którego robaki zawierają 30% (30 g na 100 g), błonnik, którego zawartość wynosi 7,8 g na 100 g, oraz minimalna ilość węglowodanów (tylko 7 g/100 g).
Świerszcze
Świerszcza widziałeś chyba tylko na łące. Dziś możesz to zmienić i znaleźć go na swoim talerzu! Świerszcze zwykle dorastają do wielkości zaledwie 2-3 cm, więc ich jedzenie jest naprawdę łatwe nawet przez osoby, które boją się owadów i nie chcą ich gryźć. Jedzenie świerszczy jest o nieco łatwiejsze, ponieważ można je jeść przez cały etap rozwoju.
Podczas jedzenia świerszczy najczęściej budzą odrazę skrzydła i kończyny, które mogą powodować u osób, które nigdy nie próbowały tych owadów, pewną niechęć. Ale nie musisz się bać, świerszcze są naprawdę miękkie i z łatwością je zjesz.
Pod względem odżywczym świerszcze są niezwykle pożywne. Te małe stworzonka są bogate w mikroelementy, takie jak żelazo, wapń, kwasy omega i mnóstwo witamin.
Ze względu na ilość kalorii, możemy je nazwać dietetycznymi braćmi robaków. Zawierają zaledwie 430 kalorii. A o ile mniej mają kalorii, o tyle więcej mają białka. W porównaniu do robaków zawierają 65 gramów białka na 100 gramów (65% to już spora dawka i może się równać z każdym proszkiem proteinowym!). Zawierają co prawda nieco mniej błonnika (tylko 4,1 g na 100 g), ale są za to bardziej dietetyczne, bo znajdziesz w nich tylko 20% tłuszczu.
Koniki polne
Koniki polne są w przyrodzie niestety już rzadko spotykane . Ten dorastający do zaledwie 3,5 cm owad żywi się głównie pokarmem roślinnym. Również w tym przypadku, pomimo że gatunek ten posiada parę skrzydeł i może wydawać się trudny do zjedzenia, to wręcz przeciwnie, jest bardzo delikatny.
Największe przerażenie może powodować to, że konik ma oczy, a nie każdy umie patrzeć zwierzęciu w oczy podczas jego jedzenia. Prawdą jest, że owad ten rzeczywiście wymaga więcej odwagi i początkującemu trudniej jest zacząć właśnie od konika. Jednak, gdy już pokonasz początkowy strach, konik polny zaskoczy Cię przyjemnym orzechowym smakiem i być może nie będziesz już chciał spróbować żadnych innych owadów. Możesz je oczywiście jeść same, ale w wersji solonej są o wiele lepsze.
Co do wartości odżywczej, to konik jest zwycięzcą. Ten „smakołyk” ma tylko 373 kalorii na 100g i tylko 0,5 g węglowodanów. Choć zawiera prawie tyle samo tłuszczu co robaki (29 g/100 g) i jest nieco „uboższy” w białko aniżeli mniejsze świerszcze (54 g/100 g), to i tak warto ich spróbować. Spróbuj je zjeść z kolegami „dla zabawy” i udowodnij, że potrafisz.
Niezależnie od tego, czy zrobiły na tobie wrażenie robaki, świerszcze czy koniki polne, wybór zawsze będzie dobry. Jeśli chcesz owada z najwyższą zawartością białka, koniecznie sięgnij po suszone świerszcze, któremożna zamówić nie tylko w takiej postaci, w jakiej stworzyła je natura, ale także w wersji słonej, z czosnkiem lub innymi przyprawami. Jesteśmy przekonani, że niezależnie od tego, czy zaczynasz przygodę z owadami jadalnymi, czy masz już pewne doświadczenie, nasz artykuł Ci pomóże i ułatwi wybór.