SUSZONE MIĘSO versus BIAŁKO ŚWIERSZCZA
Suszenie mięsa było ważnym i przełomowym momentem w dziejach człowieka. Był to jeden z pierwszych sposobów przetwórstwa żywności, które pozwalało na przechowywanie mięsa przez wiele miesięcy, przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych. Obecnie obserwujemy odstępstwo od tradycyjnych metod hodowli, idące w kierunku bardziej wydajnego i ekologicznego sposobu uzyskania białka, mianowicie z owadów jadalnych. Czy można całkowicie zrezygnować z tradycyjnej żywności, takiej jak suszone mięso, i przejść na żywność na bazie białka ze świerszczy? I jak ta nowoczesna żywność będzie sobie radzić pod względem wartości odżywczych?
Oldschool vs. lata 20-te
Suszone mięso posiada wprawdzie wystarczające wartości odżywcze, ma jednak ograniczony smak. Owady jadalne są natomiast dostępne w szerokiej gamie odmian. Mąka z owadów pozwoli Ci na odkrywanie wielu potraw o różnych smakach i aromatach, które na pewno Cię nie znudzą.
Owady jadalne mają wyższą zawartość białka, żelaza, wapnia, a także zawierają kwasy tłuszczowe i dużą ilość witamin, które pomagają w budowaniu zdrowego i silnego organizmu. To właśnie witaminy wzmacniają układ odpornościowy. Owady jadalne zawierają nawet więcej witamin, które są łatwiej wchłaniane niż na przykład z mięsa wołowego. Świerszcze mają kilkakrotnie wyższą zawartość witaminy B12. Na pewno warto też wspomnieć o tym, że mąka z owadów jest jedynym produktem zwierzęcym, który może się pochwalić większą zawartością błonnika. Błonnik ten występuje głównie w formie chityny, która korzystnie wpływa na pracę jelit, zmniejsza stany zapalne, a nawet łagodzi reakcje alergiczne.
#YesŚwierszcza!
Białko świerszczy wyróżnia się wyrafinowanym smakiem, wartościami odżywczymi oraz dużą zawartością niezbędnych witamin i minerałów. Nie bez powodu białko owadzie nazywamy pożywieniem przyszłości.
Z tego wypływa jedyny wniosek. Jedz świerszcze!