ŚWIERSZCZ W OCZACH BIOLOGA
Świerszcz domowy (Acheta domesticus) z rodziny świerszczowatych (Gryllidae), podrząd pasikonika (Ensifera). Ta informacja rozwiewa błędne przekonanie wielu osób, którzy twierdzą, że świerszcz to chrząszcz. Jeśli chcielibyśmy zaliczyć świerszcza do jakiejś znanej grupy owadów, to bardziej przypomina on pasikonika.
Świerszcz dorasta do 17-20 mm. Dorosły osobnik żyje maks. 1-2 lata. Należą do owadów z niedoskonałą przemianą, tak więc młode nimfy są bardzo podobne do dorosłych. Nimfy jednak nie mają skrzydeł. Dojrzewają przez około 3 miesiące, ale proces dojrzewania można wielokrotnie przyspieszyć poprzez podniesienie temperatury. W okresie dojrzewania rozbierają się 11 razy. Czy wiesz, że owady rozbierają nie tylko zewnętrzną łuskę chitynową, ale także część przewodu pokarmowego pokrytą chityną?
Gdzie możesz go znaleźć?
Świerszcz to ciepłolubne stworzenie, preferujące miejsca o temperaturze powyżej 28°C. Dlatego nazywa się go również domowym, bo to, co lubi, to ciepło domu. Nie wytrzymuje chłodnych zimowych temperatur, dlatego znajduje schronienie w mieszkaniach ludzi. Jest aktywny w nocy, więc jego obecności nie można przeoczyć. Samce wydają głośne cykanie, które powstaje poprzez ocieranie się o siebie skrzydełek. Wabią w ten sposób samice, odstraszają rywali i wyznaczają swoje terytorium. Samice różnią się od samców pokładełkiem, którego długość osiąga do 15 mm. Samica za pomocą pokładełka składa do 300 jaj. Jednak świerszcz to bardzo nieśmiałe stworzenie i zwykle ukrywa się w trudno dostępnych miejscach. Przed niebezpieczeństwem ostrzegają go receptory słuchowe znajdujące się na przedniej parze kończyn i po bokach brzucha. Dzięki rozmieszczeniu receptorów świerszcz może określić, skąd dochodzi dźwięk.
A co z jedzeniem świerszcza?
Jest typowym wszystkożercą - zje wszystko, co jest strawne. Preferuje pokarmy pochodzenia roślinnego, najczęściej owoce i warzywa liściaste.
Pomieszczenie, w którym hoduje się świerszcze to „świerszczarnia”.
Ma miękkie ciało i kończyny i to dalszy z powodów, dlaczego staje się popularnym przysmakiem.
Czyż nie pyszny taki świerszcz?