Świerszcze domowe to trzeci owad, który UE zakwalifikowała jako gatunek owadów jadalnych
Świerszcze domowe to trzeci owad, który UE zakwalifikowała jako gatunek owadów jadalnych.
UE zatwierdziła wprowadzenie świerszcza domowego jako nowej żywności. Po mącznikach i szarańczach wędrownych jest trzecim owadem jadalnym dopuszczonym do konsumpcji.
Zacznijmy od tego, że w 2021 r. Unia Europejska podjęła kroki w celu normalizacji owadów jadalnych. Na początku roku Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) Unii Europejskiej uznał, że spożywanie mączników jest dla ludzi bezpieczne. Niecały rok później zatwierdziła również szarańczę wędrowną w postaci suszonej, mrożonej i sproszkowanej. Decyzje wydano na podstawie szwajcarskiej ustawy o żywności z 2017 r. Prawo to zezwala na sprzedaż świerszczy, pasikoników i mączników w zwykłych sklepach spożywczych.
Rozporządzenie opublikowane przez Komisję Europejską weszło w życie 3 marca 2022 r. Świerszcz domowy jest zatem trzecim zatwierdzonym przez Unię Europejską jadalnym owadem po mącznikach i szarańczy wędrownej. Fakt ten poprzedziło oświadczenie urzędu EFSA z sierpnia 2021 r., który jest odpowiedzialny za przeprowadzenie oceny wniosków o dopuszczenie żywności do obrotu. Spółka Fair Insects udzieliła konkretnych informacji na temat produkcji i przetwarzania świerszczy domowych. Bez tych informacji ocena dotycząca bezpieczeństwa owadów jako żywności nie byłaby możliwa. Okres ważności zgody dla wnioskodawcy wynosi pięć lat, tj. do 3 marca 2027 r.
Dzięki temu rozporządzeniu np. start-upy w Niemczech mogą sprzedawać jadalne owady, w przypadku których złożono wniosek w 2018 roku. Na rynku niemieckim możemy znaleźć różne warianty tych pokarmów. Należy do nich makaron owadzi zrobiony z mąki świerszczowej firmy Beneto Foods lub chipsy i herbatniki sprzedawane pod nazwą Pinaks.