WALORY ZDROWOTNE OWADÓW JADALNYCH
W ostatnich latach rynek został zalany owadami jadalnymi. Otrzymujemy mnóstwo postów ze sklepów internetowych, różnych stron i sieci społecznościowych o tym, że powinniśmy je zacząć jeść. Ale co jest w tym tak wyjątkowego, jakie korzyści przynosza naszemu organizmowi i kto powinien unikać jedzenia jadalnych owadów? Dowiedz się o tym w naszym dzisiejszym artykule!
Jakie rodzaje owadów można spożywać?
W dzisiejszym świecie jest duży wybór owadów do spożycia (entomofagia). Do wyboru są nawet takie owady jak karaluchy, wszelkiego rodzaju larwy, chrząszcze czy nawet tarantule.
W Czechach niestety wiele gatunków nie jest jeszcze dozwolonych. Do obrotu są dopuszczone tylko następujące gatunki: świerszcz brazylijski, świerszcz mączny, świerszcz bananowy, świerszcz wędrowny, szarańcza wędrowna i konik polny. Jakkolwiek krótka wydaje się nasza lista dozwolonych gatunków, jest wiele owadów, z których można coś wyprodukować i zjeść. Czy wiedziałeś, że…?
Mączniki
Jeśli boisz się, że będziesz musiał zjeść całego robala, możesz odetchnąć z ulgą. W tym przypadku chodzi tylko o jadalną larwę tego chrząszcza. Larwy mają wielkość od 1,5 do 4,5 cm.
Larwy te są szczególnie bogate w większe ilości tłuszczu. Dlatego hodowcy wykorzystują je jako karmę dla zwierząt.
Świerszcze
Te małe „smakołyki” dorastają do 2-3 cm i chociaż mają skrzydła, można je jeść przez całe stadium rozwojowe. Ich ciała, w tym kończyny, są bardzo miękkie i łatwe do pogryzienia.
Szarańcze
Ten ciepłolubny owad, który dorasta zaledwie do 3,5 cm, żywi się wyłącznie pokarmem pochodzenia roślinnego. Tak samo, nawet jeśli gatunek ten ma skrzydła, są one delikatne w konsystencji.
Teraz, gdy w skrócie przyjrzeliśmy się dozwolonym gatunkom, ich właściwościom i walorom żywieniowym, podsumujmy wszystkie korzyści i ewentualne ryzyka związane z ich spożywaniem.
Korzyści wynikające z jedzenia owadów
1. Ich spożycie jest popularne
Czy przyznajemy się do tego, czy nie, jedzenie owadów jest ogólnie bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Obecnie co najmniej 2 miliardy ludzi spożywa owady, które dostarczają im najważniejszych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. A 2 miliardy to zdecydowanie niemała liczba.
2. Są pełne białka!!!
Owady nie tylko zawierają duże ilości białka, ale białka te są najczęściej określane jako "czyste" w przeciwieństwie do popularnych źródeł białka, takich jak przemysłowo przetworzone mięso. Owady są najczęściej hodowane i przetwarzane bez chemikaliów i antybiotyków, są więc jednym z najbardziej odpowiednich i najlepiej przyswajalnych przez nasz organizm źródeł białka.
3. Zawierają dużą ilość substancji korzystnych dla zdrowia
Owady są również znaczącym źródłem minerałów, witamin, błonnika i zdrowych tłuszczów, które mają podobne działanie na nasz organizm jak ryby.
4. Mają zaskakująco dobry smak
Każdego, kto powiedział, że nie wkłada owadów do ust, prawdopodobnie zaskoczył ich wygląd. Apetycznie może nie wyglądają, za to świetnie smakują. Ludzie najczęściej porównują smak owadów do smaku orzechów czy nawet kurczaka. Jeśli więc uda Ci się przyzwyczaić do jego wyglądu i włożyć owada do ust, jego smak nie powinien już sprawiać żadnego problemu.
5. Owady w walce z otyłością
Owady w zależności od gatunku są niskokaloryczne, zawierając 20-75% białka. Na przykład koniki polne zawierają od 14 do 28 g białka na 100 g swojej masy. A to już naprawdę niemała ilość. Taka zawartość sprawia, że owady są odpowiednim składnikiem diet i mogą pomóc w uzyskaniu idealnych wymiarów ciała.
6. Owady są zdrowe
Wszystkie gatunki sprzedawane w Czechach przez specjalistyczne e-sklepy oraz produkty z owadów pochodzą z hodowli, które podlegają ścisłej kontroli państwa, w którym są hodowane, dzięki czemu produkty są jakościowe i bezpieczne dla zdrowia konsumenta.
Potencjalne ryzyka zdrowotne związane ze spożywaniem owadów
1. Nie wszystkie owady są jadalne
Jeśli złapiesz w swoim ogrodzie mącznika, szarańczę czy świerszcza i będziesz chciał go zjeść, nie jest pewne, czy Ci nie zaszkodzi. Nie dość, że możesz przypadkowo spożyć inny gatunek owada, to jeszcze jego przygotowanie może być nieodpowiednie i możesz się poczuć, delikatnie mówiąc, źle. Jeśli chcesz spróbować owadów, najlepiej jest zaglądnąć do specjalistycznego e-sklepu. Tam znajdziesz szeroką ofertę produktów, a e-sklep, mający dobrą obsługę klienta, doradzi Ci w kwestii wyboru.
2. Uważaj na alergeny!
Niektóre gatunki mogą zawierać niebezpieczne alergeny, które u osób uczulonych na ryby lub inne owoce morza mogą wywołać bardzo objawy i niebezpieczną reakcję.
Na pierwszy rzut oka widać, że owady przynoszą ludzkiemu organizmowi znacznie więcej korzyści niż zagrożeń i naprawdę szkoda byłoby wykluczyć je ze swojej diety tylko ze względu na ich wygląd. Unikaj ryzyka, kupuj owady lub produkty z nich w sprawdzonym e-sklepie i możesz zacząć je próbować. Bo kiedy, jak nie teraz?