Dlaczego jadalne owady?
"Owady we współczesnym świecie są coraz częściej spożywane i jest tylko kwestią czasu, kiedy ten trend do nas dotrze. Chociaż dla większości Europejczyków jedzenie owadów jest nadal tematem tabu, to nie ma ku temu żadnego powodu. W jedzeniu owadów kryje się cały szereg korzyści, zarówno odżywczych, jak i ekologicznych czy smakowych:"
1) OPCJA ŻYWIENIOWA PEŁNA BIAŁKA
"Owady są pełnowartościowym źródłem białka – zawierają go aż 70% - oraz całego wachlarza mikroelementów. Zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów, witaminy (np. z grupy B), prebiotyki i szereg innych substancji, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie każda żywność może się tym pochwalić!"



2) BARDZIEJ WYDAJNA PRODUKCJA
"Aby uzyskać taką samą ilość białka, owady potrzebują tylko odrobinę wody i pokarmu w porównaniu do krów, świń i innych tradycyjnych zwierząt gospodarskich. W dodatku możemy je hodować praktycznie wszędzie."

3) CHRONIĄ ŚRODOWISKO NATURALNE
"Hodowle zwierząt gospodarskich emitują więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody na świecie. Hodowla owadów jest za to o wiele bardziej ekologiczna i wydajna, jeśli chodzi o uzyskanie żywności o wysokiej jakości, z dużą zawartością białka. Dziś liczy się każdy pomysł na ochronę środowiska."



4) HODOWLA NA MAŁEJ PRZESTRZENI
To niewiarygodne, że 70% wszystkich obszarów rolniczych na świecie jest przeznaczonych do hodowli zwierząt gospodarskich. To jednak nie dotyczy owadów dzięki ich wielkości i metodzie hodowli. Jadalne owady są po prostu o wiele ekonomiczniejszą opcją. Dlaczego nie wykorzystać reszty przestrzeni bardziej efektywnie?