Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień od 175 zł.

Dlaczego jadalne owady?

"Owady we współczesnym świecie są coraz częściej spożywane i jest tylko kwestią czasu, kiedy ten trend do nas dotrze. Chociaż dla większości Europejczyków jedzenie owadów jest nadal tematem tabu, to nie ma ku temu żadnego powodu. W jedzeniu owadów kryje się cały szereg korzyści, zarówno odżywczych, jak i ekologicznych czy smakowych:"

1) OPCJA ŻYWIENIOWA PEŁNA BIAŁKA

"Owady są pełnowartościowym źródłem białka – zawierają go aż 70% - oraz całego wachlarza mikroelementów. Zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów, witaminy (np. z grupy B), prebiotyki i szereg innych substancji, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie każda żywność może się tym pochwalić!"

Infografika 1
Křivka
Infografika 2

2) BARDZIEJ WYDAJNA PRODUKCJA

"Aby uzyskać taką samą ilość białka, owady potrzebują tylko odrobinę wody i pokarmu w porównaniu do krów, świń i innych tradycyjnych zwierząt gospodarskich. W dodatku możemy je hodować praktycznie wszędzie."

Křivka

3) CHRONIĄ ŚRODOWISKO NATURALNE

"Hodowle zwierząt gospodarskich emitują więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody na świecie. Hodowla owadów jest za to o wiele bardziej ekologiczna i wydajna, jeśli chodzi o uzyskanie żywności o wysokiej jakości, z dużą zawartością białka. Dziś liczy się każdy pomysł na ochronę środowiska."

Infografika 3
Křivka
Infografika 4

4) HODOWLA NA MAŁEJ PRZESTRZENI

To niewiarygodne, że 70% wszystkich obszarów rolniczych na świecie jest przeznaczonych do hodowli zwierząt gospodarskich. To jednak nie dotyczy owadów dzięki ich wielkości i metodzie hodowli. Jadalne owady są po prostu o wiele ekonomiczniejszą opcją. Dlaczego nie wykorzystać reszty przestrzeni bardziej efektywnie?

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz