Crunchy Worms
Założyciele Crunchy Worm, Jakub i Milan, zajmują się owadami od 2014 roku, kiedy to po raz pierwszy zaczęli igrać z pomysłem wykorzystania tego nietradycyjnego składnika do zaprezentowania egzotycznych potraw w ich restauracji podróżnika w Brnie - „Klub cestovatelů”. Ich "Owadowe Wieczory" wzbudziły ogromny podziw i zainteresowanie szerokiego grona osób, dlatego założyciele postanowili nadać całemu projektowi konkretną twarz i założyli projekt Kuchnia z owadami.
Wspólnie dopracowywali do perfekcji swoje przepisy kulinarne w ramach corocznego udziału w festiwalu Extreme Food w ścisłej współpracy z Uniwersytetem Mendla w Brnie. Wydali też pierwszą owadzią książkę kucharską „Owady na talerzu”, w której, oprócz przepisów z owadami, znajdują się informacje od czołowych czeskich naukowców zajmujących się entomofagią. Wszystko to doprowadziło w 2022 r. do powstania Crunchy Worm, który szybko wszedł na czeski rynek i dzięki chrupiącym robaczkom zdobywają podziw szerokiego grona odbiorców.